Historien bak Doggerbank

Historien bak Doggerbank

Doggerbank er norges mest solgte regntøy, og har vært en del av Aalesund Oljeklede i en mannsalder. Kun små designendringer er gjort siden den først kom på markedet for 70 år siden. 
Doggerbank er norges mest solgte regntøy, og har vært en del av Aalesund Oljeklede i en mannsalder. Kun små designendringer er gjort siden den først kom på markedet for 70 år siden. Stabiliteten står i sterk kontrast til den dramatiske historien bekledningen bærer sitt navn etter: Det involverer en fiskebåt, en flodbølge og et landområde som forsvant i sjøen.  
 
Kontinentet som forsvant 
 
For 10 000 år siden var Norge dekket av is, og landmassene i Europa så helt annerledes ut. Mellom nåtidens Storbritannia og Skandinavia lå det fastland, og man kunne gå tørrskodd fra Danmark til Sør-England, tvers over Nordsjøen. Landområdet var større enn nåtidens Frankrike i areal. Dette området var befolket av mennesker, som levde i et habitat med blant annet hvalross, mammut og hyener. Kanskje innvandret de første menneskene i Norge herfra. Området hadde åser og dalfører, store elver og skoger. 
 
Den globale oppvarmingen fører til at havområdet sakte stiger, og deler av landmassene forsvinner. Så, for rundt 8200 år siden, inntreffer en av historiens største naturkatastrofer. Et underjordisk skred går i Norskehavet, kreftene skaper en enorm flodbølge som skyller over Nordsjøen og dekker de gjenværende landområdene på sin vei med vann. Det blir slukt av havet, og kontinentet splittes i to. 
 
Et yndet fiskeområde 
 
Vi gjør et byks fram til moderne tid, og landet som forsvant er nå forvandlet til en undersjøisk sandbank langs Englandskysten. Området er blitt en gyteplass for sild og andre fiskearter, og sjøområdet blir naturligvis et meget populært fiskeområde, spesielt for trålfiske langs havbunnen.     
 
Fiskebåten <<Dogger>> har siden 1500-tallet vært et populært fartøy for fiskeri. Doggeren seilte på Nordsjøen og i Nord-Atlanteren helt nord til kysten av Island. Det var opprinnelig en åpen båt som ble laget i Nederland, men så spredte seg til Sentral-Europa generelt. Doggerne fisker mye langs Englands østkyst, og området får etter hvert kallenavnet <<Doggerbank>>.  
 
Fiskerens foretrukne  
 
Vi vet ikke nøyaktig hvem på huset som kom på å døpe bekledningen Doggerbank, men det er ikke utenkelig at mye av inspirasjonen kom fra nettopp fiskebåtene som seilte i Nordsjøen, og mest sannsynlig fant sin vei til Ålesund på et tidspunkt.  
 
Påkjenningen tøyet har av fiske skapte behovet for et kraftig og slitesterkt materiale, med en glatt overflate som ikke holder på lukt eller skitt. Doggerbank gjenspeiler en hyllest og respekt for naturens kraft og tilpasningsdyktighet, med et design som alltid holder, uansett.