Borgundfjordfisket på Sunnmøre

Borgundfjordfisket på Sunnmøre

Du har kanskje hørt om det store skreifiske i Lofoten, men visste du at Mørekysten har sin egen versjon av årets fiskebegivenhet? Det kalles Borgundfjordfisket og foregår rett utenfor Ålesund sentrum.

Bildet i topp er tatt av Celine Hjeltnes.

Folk på Sunnmøre har levd av fiskerinæringen gjennom generasjoner. Det har bidratt til vekst for Ålesund som by, og samtidig inspirert mange til å velge et yrke innen bransjen. Det er også her vi har vårt opphav, og Borgundfjordfisket har vært en viktig del av vår historie siden oppstarten.

Hva er Borgundfjordfisket?

I perioden fra slutten av februar og ut april, trekker torsken inn i fjorden for å gyte. Da er båtturen til de beste fiskeplassene ekstra kort. Og glimter værgudene til med en god dag, ligger båtene på rekke og rad fra tidlig morgen til sent på kveld.

På denne tiden av året er det særskilte regler for fiske i Borgundfjorden og Hessafjorden, men disse gjelder likevel ikke for de som fisker med håndsnøre og fiskestang, ifølge Fiskeridirektoratet.

Borgundfjordfisket er derfor en ypperlig arena for små og store som ønsker å få et innblikk i områdets lange fisketradisjoner. Mange aktører arrangerer også turer, så det finnes flere muligheter for de som ikke har egen båt.

Slik kler du deg for Borgundfjordfisket

Når du skal på fisketur, er det viktig å kle seg etter forholdene for å få noen fine timer på sjøen. Vi anbefaler at du bruker behagelige baseplagg tett på kroppen, og det er lite som slår ulltøy. I tillegg er det lurt å ha et mellomlag som varmer, som fleece eller ullgenser.

Ytterplaggene bør være vanntette, samt lette å rengjøre. Da er en god, gammeldags oljehyre et godt alternativ. I vårt sortiment er det spesielt to kolleksjoner som blir mye brukt, både av profesjonelle fiskere og fritidsfiskere. Det er Doggerbank og Isfjord.

På denne tiden av året er det likevel viktig å holde varmen, så et smart tips er å bruke flytedrakt under oljehyren. Den vil holde deg varm og gi en ekstra trygghet.

Doggerbank

Denne kolleksjonen har vært en fast følgesvenn for mange fiskere, og er blant Norges mest solgte regntøy.

Du kan kombinere regnbukse og regnjakke for matchende sett, og buksen kommer også i en versjon med høyere liv.

Se hele Doggerbank-kolleksjonen.

Isfjord 

Den tidløse og klassiske oljehyren har fått en modernisering gjennom vår nye Isfjord-kolleksjon. Plaggene har en komfortabel passform og flere smarte funksjoner.

Selebuksen har blant annet en gjennomsiktig lomme til mobil og innsnitt på kne som gir bedre bevegelighet. Jakke og anorakk har hette med transparent sidepanel for god oversikt over omgivelsene i dårlig vær.

Se plaggene i Isfjord-kolleksjonen.

Hold deg trygg på sjøen

Selv om du ikke skal kjøre langt før du kaster ut snøret, er det viktig å at du følger sjøvettreglene og holder deg trygg.

Du bør sørge for at alle passasjerene har en redningsvest som passer, og at du vet hva du skal gjøre hvis det skjer et uhell – enten noen kutter seg på en kniv eller faller på sjøen.

Aalesund Oljeklede er en del av Aalesund Protective Wear, som også omfavner merkevaren Regatta. De leverer både redningsvester og flytedrakter, og har i tillegg en fin informasjonsside om sikkerhet på sjøen som vi anbefaler at du tar en titt på.

Du finner også mye nyttig informasjon på Redningsselskapets nettsider.