Utvikler kolleksjon for damer sammen med Hun Fisker

Utvikler kolleksjon for damer sammen med Hun Fisker

Stadig flere kvinner velger å bli fiskere, og nå kan vi endelig fortelle at Aalesund Oljeklede utvikler egen kolleksjon for damer. Det gjør vi i samarbeid med Hun Fisker.
Ona: en favoritt blant folkene i Sjøsprøyt Leser Utvikler kolleksjon for damer sammen med Hun Fisker 3 minutter

“Jenter har ingenting på havet å gjøre.”

Det var ordene Ida Marie Grape fikk høre fra en kollega på sin første arbeidsplass som fisker. Hun bestemte seg tidlig for at dette var noe hun skulle motbevise, og nå er hun en av mange kvinner som inspirerer unge jenter til å velge en karriere på havet. Det gjør hun blant annet gjennom Hun Fisker.

Interesseorganisasjonen ble startet i 2021 og jobber for å styrke posisjonen til kvinnelige fiskere, samt å forbedre vilkårene for dem i bransjen. Da vi i Aalesund Oljeklede bestemte oss for å utvikle egen kolleksjon for damer, var det derfor naturlig å inkludere dem i prosessen.

– Arbeidstøy en del av fremgangen på likestillingssiden. Tilpasset og trygt arbeidstøy er faktisk en hjertesak for en stor andel av våre medlemmer, og da vi ble kontaktet av Aalesund Oljeklede følte vi engasjementet umiddelbart, forteller Ida.

Hun var med å starte Hun Fisker, og har vært nestleder siden 2023. Til daglig er hun fabrikksjef på Polar Pioneer.

– Vi ønsker å skape et inspirerende fellesskap, samt være et talerør for kvinners interesser i næringen. Mer inklusivt utvalg av arbeidstøy er helt sentralt, både for bedre sikkerhet og komfort, forklarer Ida.

Medlemmene i Hun Fisker har allerede blitt involvert flere ganger i designprosessen, der de har kommet med innspill hva de verdsetter og ønsker av kolleksjonen. 

Fra vår designavdeling er det Åslaug Bjørnevik og Holly Brooks som har jobbet med prosjektet til nå, og begge lar seg inspirere av damene i Hun Fisker.

– De er en veldig inspirerende gjeng, og det engasjementet smitter lett over på oss. De er naturligvis opptatt av at plaggene skal passe kroppsformen til damer, men de har også mye fokus på at designet skal bidra til økt sikkerhet. Det kan for eksempel være elementer som bør utformes på en spesiell måte for at man ikke skal hekte seg fast i utstyr og maskiner, forklarer Åslaug, Head of Design i AAPW.

Holly legger til: – Damer i bransjen har ikke hatt gode nok alternativer til arbeidsbekledning, og har måttet bruke det nestbeste. Det er likevel produkter som er laget for menn, og ikke et godt nok alternativ. Derfor er det veldig kjekt å være med på et prosjekt der man faktisk kan utgjøre en forskjell for mange.

Vi i Aalesund Oljeklede er en del av Aalesund Protective Wear, et selskap som også eier Regatta. Damene i Hun Fisker er allerede godt kjent med våre oljehyrer og Regattas produkter med flyt, og derfor har vi stor tro på at de er en viktig samarbeidspartner. Sammen kan vi lage en kolleksjon for kvinner, av kvinner. 

Stolt fisker

Gjennom generasjoner har vi i Aalesund Oljeklede stått side om side med mang en fisker. Her har vi snakket med noen av dem for å høre hvorfor de er stolte fiskere.