Aalesund Oljeklede

Vask og vedlikehold

Fem tips som bevarer regntøyet ditt

Regntøy av kvalitet skal holde lenge og tåle naturens påkjenninger. Likevel kan du selv ta noen enkle grep for å forlenge levetiden og motvirke slitasje på dine kjøp. Selv de mest robuste plagg har godt av vedlikehold, og gjør at du sparer både penger og miljøet i det lange løp. 

1. Spyl regntøyet en gang i blant

Spyling med vann er en skånsom måte å bevare regntøy i det daglige. Da unngår du også på sikt at regntøyet blir så skittent at det må i maskin. Mange vasker aldri regntøyet sitt, og tenker at regn i seg selv gjør jobben. Sand og skitt setter seg derimot ofte der regnet ikke kommer til.

2. La regntøyet henge

Hvis du krøller regntøyet sammen etter bruk kan det skape slitasje. La det henge i et luftig område, om det er etter vask eller vanlig bruk. Da holder det seg på best måte frem til neste økt.

3. Sjekk merkelappen

Vaskelappen finner du på innsiden av plagget. Her står det spesifisert om regntøyet kan vaskes i maskin, noe som kan vurderes hvis regntøyet er veldig skittent. Hvis plagget krever spesielle hensyn vil det også stå på merkelappen. Merk at en bør unngå både skyllemiddel og tørketrommel.

4. Flekker og lukt kan som oftest håndvaskes vekk

Bland håndsåpe sammen med lunkent vann og bruk en svamp eller lignende for å fjerne flekker eller lukt fra plagget. Skyll så av med vann og tørk av. Dette gjør også at fargen på regntøyet bevares. Dyrefett, plantefett, pelagisk fett og kjemikalier må skylles bort med lunket såpevann for å hindre at plaggene blir stive og sprekker i vask.

5. Ikke vask for ofte i maskin

Det kan være fristende å slenge regntøyet i maskinen hver gang det skal rengjøres. Maskinvask kan skape slitasje i seg selv, så ta derfor en liten sjekk og se om det er nødvendig. Som oftest holder det å spyle med vann eller vaske forsiktig med såpe.

Når regntøyet også trenger en pause

Regntøy av kvalitet skal holde lenge og tåle naturens påkjenninger. Likevel kan du selv ta noen enkle grep for å forlenge levetiden og motvirke slitasje på dine kjøp. Selv de mest robuste plagg har godt av vedlikehold, og gjør at du sparer både penger og miljøet i det lange løp. Her er fem enkle tips for å få maksimalt ut av plaggene dine.