Stolt Fisker

Preben Alnes Støhle

Går i fotsporene til pappa og bestefar

Navn: Preben Alnes Støhle
Alder: 35 år
Yrke: Garn- og linefisker
Båt: M/S Loran
Bosted: Giske

Hvor lenge har du vært fisker og hvorfor valgte du yrket?
Da jeg gikk på videregående jobbet pappa på sjøen, og han inspirerte meg til å prøve yrket i sommerferiene. Han ordnet plass til meg på «Loran», en båt han tidligere hadde jobbet på. Etter studiene begynte jeg å jobbe i elektronikkbransjen, men høsten 2018 følte jeg behov for å prøve noe nytt. Jeg var nysgjerrig på hvordan det var å være fisker på fulltid, og da det dukket opp en ledig stilling på samme båt jeg hadde vært på i feriene, tok jeg sjansen. Jeg trivdes godt, og har nå jobbet der i over fem år.

Hvordan var overgangen til arbeidshverdagen på sjøen?
Kontrasten var litt stor med tanke på det fysiske arbeidet, i tillegg til at man mister muligheten til å dra hjem når man er ferdig for dagen. De fleste turene våre er på omtrent seks uker, og det var en omstilling å være borte så lenge. Jeg merker det ekstra godt nå som jeg har to barn, der ene er 2,5 år og den andre bare er 5 måneder.

Heldigvis har jeg vokst opp med en pappa som var på sjøen flere uker i strekk, så jeg vet at friperiodene veier opp for det man går glipp av. For når jeg først er hjemme, så er jeg hjemme 100%. Da kan jeg tilbringe hele dagene med familien, og for eksempel gi ungen fri fra barnehagen for å finne på noe gøy.

Hva gjør deg til en stolt fisker?
Jeg er stolt av å ha et tradisjonsrikt yrke og følge i fotsporene til pappa og bestefar. I tillegg blir jeg stolt av å klare jobben – for den krever mye.

Hvorfor bør folk bli fiskere?
Det er et litt annerledes arbeidsmiljø enn mange andre steder. I tillegg har man en spennende arbeidshverdag med fysiske arbeidsoppgaver og god lønn. Sist, men ikke minst, så veier som sagt friturene opp for at man er lenge borte når man er på sjøen. Det gjør at man får mye frihet i hverdagen og kan prioritere hobbyer, familie og andre interesser når man er hjemme.  

Jeg har heldigvis vokst opp med en pappa som var på sjøen flere uker i strekk, så jeg vet at de lange periodene med fri veier opp for det man går glipp av når man er borte. For når jeg først er hjemme, så er jeg hjemme 100%.

– Preben Alnes Støhle