Stolt Fisker

Øyvind Skarset

34 år og skipper

Navn: Øyvind Skarset
Alder: 34 år 
Yrke: Skipper og eier av linebåt
Båt: Havella
Bosted: Ålesund

Hvor lenge har du vært fisker og hvorfor valgte du det yrket? 
Jeg har vært fisker siden jeg var 16 år, med unntak av et par år der jeg studerte og ble dekksoffiser gjennom fagskolen i Ålesund. Det hele startet da jeg fikk spørsmål fra en god kompis om å bli med en sommertur på autoline-fiske. Jeg falt pladask for yrket med en gang. Samholdet mellom kollegaene, der alle jobber målrettet for å levere et best mulig produkt, samtidig som det var artig, var nok hovedgrunnen til at jeg ble en fisker. I tillegg er garn- og linefiske som en sport for meg, der jeg hele tiden konkurrerer mot meg selv for å stadig bli bedre i jobben, dette driver meg!

Hva gjør deg til en stolt fisker? 
Det som gjør meg til en stolt fisker er alle de harde tankene vi går gjennom. Det er hardt fysisk arbeid, men også psykiske påkjenninger vi må takle, som å være borte fra kone og barn i lange perioder. Det å levere et fantastisk råstoff som sendes over hele verden, og vite at du supplerer mennesker med fantastisk mat gjør meg også stolt. At noen sitter og nyter en god torskemiddag som jeg har kjempet i vær og vind for å kunne gi dem, gir meg en god følelse.

Hvorfor bør folk bli fisker? 
Man bør velge å bli fisker fordi det er et helt unikt yrke, med en veldig variert hverdag. Ingen dag er lik, og du får kjenne på mestringsfølelse og lære deg å takle de utfordringene du støter på. Havet er en fantastisk arbeidsplass, en flott naturopplevelse, der man får se og oppleve mye som andre ikke får.

Det er alltid viktig å ta med seg «godt haill» på sjøen

Øyvind Skarset